dissabte, 17 de desembre del 2011

Etxebarria, Lucía - El contenido del silencio

Novel·la adictiva, història intrigant que s'inicia amb la desaparició de Cordelia, una noia britànica que viu a les Canàries, durant la trama el seu germà viatjarà a les illes per intentar retrobar-la. Capaç d’enganxar-te fins al punt d’acabar les 400 i escaig pàgines que té en 2 dies justos. Al començament tens la sensació de començar una novel·la negra, però de seguida et trobes amb alguns tocs intimistes i emocionals que en molts casos falten en aquests tipus de narracions. Cuidant els detalls psicològics dels personatges l’autora construeix humanitats diferenciades per a cadascun d’ells, Gabriel, Helena, Cordelia... d’una manera peculiar. Perfilant-los d’una vida pròpia que sorprèn ja que la trobem fins i tot en el cas dels personatges més “secundaris” en la història, com Ada , Patricia o Rayco.

Seguint amb la lectura de cop observes que aquesta profunditat que cobren els personatges també es tradueix en la història, les reflexions de Gabriel, les històries d’Helena i especialment els relats de Virgilio confereixen característiques de novel·la històrica a la narració, l’aparició dels nazis a l’escena (lluny de caure en l’estereotipació a que algunes obres d’aquesta temàtica pequen) dota d’una nova intrigant trama a la començada per la desaparició de Cordelia. El tema de les sectes també és àmpliament tractat a la novel·la, basat en diferents agrupacions reals d’aquest tipus (amb algunes notes de necessària ficció), la documentació acurada de l’escriptora sobre els temes històrics i d’actualitat d’aquesta qüestió són un altre aspecte a destacar. En un altre nivell situaríem també les descripcions dels paisatges de les Canàries, fascinants.

En conclusió, obra totalment recomanable, especialment per la profunditat de les reflexions dels personatges, tant a qui agradi la novel·la històrica, com la novel·la negra, com la novel·la més “psicològica”... fins i tot el recomanaria a qui estigués interessat en el tema de les sectes o de les agrupacions “espirituals, religioses, polítiques, etc.” tancades, conté reflexions molt interessants en aquest aspecte. Només puc afegir que és el primer llibre que llegeixo de L. Etxebarria (n'havia llegit alguns articles) i que després del bon regust literari que m’ha deixat segur que no serà l’últim.

[Novembre 2011]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada